IoT
Διαδίκτυο των Πραγμάτων

·        Τι είναι το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IοT);

«Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Τhings)» είναι το δίκτυο επικοινωνίας πληθώρας συσκευών που ενσωματώνουν ηλεκτρονικά συστήματα, λογισμικό και αισθητήρες, προσφέροντας τη δυνατότητα συλλογής και ανταλλαγής δεδομένων με άλλες συσκευές μέσω ενός δικτύου, χωρίς να απαιτείται αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή. Ο ορισμός των «Πραγμάτων» περιλαμβάνει αντικείμενα όπως οικιακές συσκευές, οχήματα με ενσωματωμένους αισθητήρες, κάμερες και αισθητήρες παρακολούθησης, οθόνες, smart watches και συστήματα ασφαλείας. Βασικό χαρακτηριστικό του IoT είναι η σύνδεση όλων των ηλεκτρονικών συσκευών μεταξύ τους (τοπικό δίκτυο) ή με δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο (παγκόσμιο ιστό) με απώτερο σκοπό τη δυνατότητα του χρήστη να τα ελέγχει μέσω κατάλληλης εφαρμογής. 

·        Ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση του Διαδικτύου των Πραγμάτων

Τα οφέλη που παρέχει το IoT για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τις κυβερνήσεις είναι σημαντικά. Το IoT βρίσκει εφαρμογή σε τομείς όπως η υγεία, όπου μέσω wearable συσκευών ο καθένας μπορεί να παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας του, η ασφάλεια, όπου παρέχεται η δυνατότητα της απομακρυσμένης παρακολούθησης από οποιαδήποτε συσκευή αλλά και στην αποφυγή της κυκλοφοριακής συμφόρησης, με την παρακολούθηση της κίνησης. Με τη χρήση συστημάτων ΙοTοι επιχειρήσεις μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα τους μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών, μειώνοντας τις λειτουργικές τους δαπάνες. Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και οι κυβερνήσεις μπορούν να επωφεληθούν από εφαρμογές που προσφέρει το IoT, όπως η αυτόματη ρύθμιση του φωτισμού των δρόμων και η διαχείριση στόλου απορριμματοφόρων προκειμένου να μειωθεί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και οι κρατικές δαπάνες. 

·        χρήση τεχνολογίας LoraWan στις ΙοΤ εφαρμογές

Η τεχνολογία LoRa αποτελεί ένα καινοτόμο ασύρματο πρωτόκολλο επικοινωνίας μεγάλης εμβέλειας με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και χαμηλού κόστους υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Επιτρέπει την αμφίδρομη επικοινωνία πολλών συσκευών που απέχουν μεταξύ τους αρκετά χιλιόμετρα (συνήθως 15 – 25 αν υπάρχει οπτική επαφή), με ισχύ σήματος αρκετά κάτω από το επίπεδο θορύβου του περιβάλλοντος. Το LoRa WAN είναι ένα δίκτυo ευρείας περιοχής χαμηλής ισχύος (LPWAN), σχεδιασμένο για τα ασύρματα δίκτυα επικοινωνιών LoRa, που λειτουργούν με μπαταρίες σε περιφερειακό, εθνικό, ή παγκόσμιο επίπεδο. Το LoRaWAN στοχεύει στις βασικές απαιτήσεις για συστήματα IoT που χρησιμοποιούν οι έξυπνες πόλεις, όπως ασφαλή αμφίδρομη επικοινωνία, κινητικότητα και υπηρεσίες εντοπισμού. Μετά την εγκατάσταση ενός δικτύου LoRaWan, το κόστος συντήρησης είναι μηδαμινό.

·        χρήση τεχνολογίας LoraWan στον Δήμο Κοζάνης

Ο Δήμος Κοζάνης και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας έχουν συνάψει πρόσφατα προγραμματική σύμβαση για την εγκατάσταση ενός δικτύου LoRa στον Δήμο Κοζάνης και την υλοποίηση πιλοτικών εφαρμογών έξυπνης πόλης. Σε αυτό το στάδιο έχει ολοκληρωθεί η μελέτη ραδιοκάλυψης και έχουν εντοπιστεί τα σημεία στα οποία πρόκειται να τοποθετηθούν οι κεραίες του δικτύου.

 

Share This
Μετάβαση στο περιεχόμενο